World Solar Challenge

Gisteren noemde ik al even terloops de World Solar Challenge, en dat deed me er aan denken om eens uit te zoeken hoe het gaat met de voorbereidingen voor de WSC2009. De organisatie van de WSC heeft hun website een tijd geleden bijgewerkt, zo zijn o.a. de regels (algemeen en technisch) te downloaden. Als ik de regels zo doorlees lijkt er niet veel veranderd t.o.v. de WSC2007, kennelijk was de organisatie tevreden met de terugkeer van het wedstrijdelement. Na de WSC2005 werden de regels aangepast omdat de voertuigen zo snel geworden waren dat ze tegen de maximumsnelheden aanliepen, waardoor het wedstrijdelement voor de snelste deelnemers verloren ging. Aanpassingen waren o.a. een kleiner zonnepaneel en een zithoek van de bestuurder die veel meer rechtop moest zijn. Volgens mij is alleen het maximale gewicht van de accu’s verkleind, maar dat weet ik niet zeker omdat ik de regels van de WSC2007 niet meer kan vinden.

20080629wsc

* Om te beginnen met viervoudig winnaar Nuon Solar Team (TU Delft): zij zoeken nog mensen om het team wat met Nuna5 moet gaan rijden te vormen.

* Het Solar Team Twente is al een stapje verder: zij hebben hun team een maand geleden gepresenteerd en zullen waarschijnlijk al aan de slag zijn.

* Ik heb vorig jaar contact gehad met de Hogeschool Amsterdam, zij waren van plan om mee te doen met de WSC2007 maar konden een aantal zaken niet op tijd voor elkaar krijgen. Hun website van 2007 is helaas offline gehaald, en ik kan geen informatie vinden over een eventuele deelname aan de WSC2009. Laten we hopen dat het ze lukt, hoe meer Nederlandse deelnemers, hoe beter!

* De Belgen die het in 2007 uitstekend deden met hun Umicar Infinity zijn ook nog op zoek naar nieuwe teamleden. Op hun site staat een zeer interessante powerpoint-presentatie online.

Voor de WSC2007 had ik een overzicht gemaakt van deelnemende teams. Als ik de websites uit dat overzicht bekijk dan wordt bij deze teams met geen woord gerept over de WSC2009. Sommige Amerikaanse en Canadese teams zijn zich aan het voorbereiden op de North American Solar Challenge, maar bij veel overige teams is er op hun websites geen enkele activiteit meer geweest sinds de finish van de WSC2007. Het is natuurlijk ook nog vroeg, het evenement wordt gehouden op 18-25 oktober 2009, maar het is typerend dat wederom de berichtgeving op de Nederlandse en Belgische sites al prima geregeld is, in tegenstelling tot de andere teams.

Ik blijf het natuurlijk in de gaten houden.

Gisteren noemde ik al even terloops de World Solar Challenge, en dat deed me er aan denken om eens uit te zoeken hoe het gaat met de voorbereidingen voor de WSC2009. De organisatie van de WSC heeft hun website een tijd geleden bijgewerkt, zo zijn o.a. de regels (algemeen en technisch) te downloaden. Als ik de regels zo doorlees lijkt er niet veel veranderd t.o.v. de WSC2007, kennelijk was de organisatie tevreden met de terugkeer van het wedstrijdelement. Na de WSC2005 werden de regels aangepast omdat de voertuigen zo snel geworden waren dat ze tegen de maximumsnelheden aanliepen, waardoor het wedstrijdelement voor de snelste deelnemers verloren ging. Aanpassingen waren o.a. een kleiner zonnepaneel en een zithoek van de bestuurder die veel meer rechtop moest zijn. Volgens mij is alleen het maximale gewicht van de accu’s verkleind, maar dat weet ik niet zeker omdat ik de regels van de WSC2007 niet meer kan vinden.

20080629wsc

* Om te beginnen met viervoudig winnaar Nuon Solar Team (TU Delft): zij zoeken nog mensen om het team wat met Nuna5 moet gaan rijden te vormen.

* Het Solar Team Twente is al een stapje verder: zij hebben hun team een maand geleden gepresenteerd en zullen waarschijnlijk al aan de slag zijn.

* Ik heb vorig jaar contact gehad met de Hogeschool Amsterdam, zij waren van plan om mee te doen met de WSC2007 maar konden een aantal zaken niet op tijd voor elkaar krijgen. Hun website van 2007 is helaas offline gehaald, en ik kan geen informatie vinden over een eventuele deelname aan de WSC2009. Laten we hopen dat het ze lukt, hoe meer Nederlandse deelnemers, hoe beter!

* De Belgen die het in 2007 uitstekend deden met hun Umicar Infinity zijn ook nog op zoek naar nieuwe teamleden. Op hun site staat een zeer interessante powerpoint-presentatie online.

Voor de WSC2007 had ik een overzicht gemaakt van deelnemende teams. Als ik de websites uit dat overzicht bekijk dan wordt bij deze teams met geen woord gerept over de WSC2009. Sommige Amerikaanse en Canadese teams zijn zich aan het voorbereiden op de North American Solar Challenge, maar bij veel overige teams is er op hun websites geen enkele activiteit meer geweest sinds de finish van de WSC2007. Het is natuurlijk ook nog vroeg, het evenement wordt gehouden op 18-25 oktober 2009, maar het is typerend dat wederom de berichtgeving op de Nederlandse en Belgische sites al prima geregeld is, in tegenstelling tot de andere teams.

Ik blijf het natuurlijk in de gaten houden.

Comments are closed.