5 thoughts on “(Nederlands) Gebruikstest: Pharox 400 LED-lamp

 1. Leuke vergelijking! Fijn dat er nu ook redelijk betaalbare _dimbare_ ledlampen op de markt komen van goede kwaliteit (en met garantie!).

  Zelf heb ik thuis voornamelijk de Ikea Ledare lampen en die bevallen goed, zeker in vergelijking met de Ikea spaarlampen (die gingen snel kapot en als ze ouder werden kregen ze een lange opwarmtijd) met name om de “direct aan” eigenschap. De Ledares hebben als grappige eigenschap dat ze bij inschakelen een halve minuut lang licht met een ietwat roze tint uitstralen.

  We hebben ook de Ledare kleine fitting variant als leeslampjes: die kunnen iets zoemen. Niet irritant, maar het is wel merkbaar als het doodstil is en je in bed nog een boek aan het lezen bent.

 2. Een prima verhaal. Ik volg de ontwikkelingen op ledlampengebied met argusogen. Heb er al heel veel geprobeerd. Goede ervaringen met LED lampen van de Action (3,99/st). Ook al enige jaren 6 watt led van Cree in gebruik die het fantastisch doen.

  Mijn vrouw mopperde over de kleur van de led lampen, de Cree’s doen het goed…na zes maanden kreeg ik de vraag of er andere lampen in de spots boven de tuindeuren zaten :-) Warm wit, echt warm wit dus…

 3. Prima test !

  De IKEA lamp is volgens mijn ook gemaakt door Lemnis, de maker van de Pharox lamp. Waarschijnlijk is het prijs verschil puur in de LED’s, de dimbaar zijn en de iets grotere volumes van IKEA.

  Is de Sun-Solar dimbaar ?

  Groet, Karl.

 4. @Karl de Boois: Je zou best eens gelijk kunnen hebben v.w.b de herkomst van de lampen. De sun-solar is niet dimbaar. Wel eens geprobeerd, maar dan gaat hij heel gek knipperen. Leek me niet goed voor de lamp, dus dat experiment binnen een paar seconden maar gestaakt :-)

 5. Inmiddels heb ik nu iets van een jaar geleden tl balken vervangen door led balken in mijn garage/werkplek.
  Ipv 58 watts tl ca 23 watt led balk. (2 keer want dubbele bak). Dure hobby overigens, maar bij de aanbieding toen (oude serie voor half geld) was het wel betaalbaar.
  Eerste indruk: De led geeft effectiever licht af …hierbij moet ik wel aangeven dat een tl rondom de buis straalt, de ledbalk voornamelijk in 1 richting (kegel) en de bak niet spiegelend uitgevoerd was.
  Als grootste voordeel, vooral omdta regelmatig je “even” iets moet doen daar is het verschil in aanschakelen tussen led (direct vol) en tl…eerst seconden knipperend op de starters. Wel even meenemen dat de starters niet mogen blijven zitten als je de led- tl installeert.

  Ook iets voor een test? Met name op kantoren, nu veelal nog voorzien van standaard tl, kan dit veel energie schelen.

  (te koop via oa ledlampendirect.nl )