Nieuwe uitleessoftware voor de Mastervolt Soladin 600

Fred Jansen heeft voor elkaar gekregen wat mij (nog) niet is gelukt: hij heeft een sterk verbeterde versie geschreven van de software waarmee de Soladin 600 omvormer uitgelezen kan worden. Als liefhebber van metingen en grafieken miste ik de mogelijkheid om een grafiek te maken van de dagopbrengst van de zonnestroompanelen.

Een paar screenshots van het programma:

Op het eerste screenshot het hoofdscherm, hierop wordt afgebeeld wat de huidige status van de omvormer is, o.a. netspanning, -frequentie, geleverd AC vermogen en een aantal mogelijke foutmeldingen die de omvormer kan geven.

Op het tweede screenshot het log van de afgelopen 10 dagen. Dit wordt in de omvormer zelf opgeslagen. Per dag is zichtbaar hoeveel kWh er is geproduceerd en hoeveel uur er voldoende licht was om de omvormer te laten werken.

Op het derde screenschot is de grafiekmogelijkheid te zien. Hier kan afgelezen worden hoe het geleverde vermogen in de loop de dag opbouwt naar een maximum, en richting het einde van de dag weer afneemt naar nul. Nadeel hiervan is wel dat de gehele dag de PC aan moet staan, de Soladin 600 slaat dit niet zelf op. Het is dus niet aan te raden dit elke dag te doen, dit kost veel energie en dat is zonde. Overigens is de getoonde grafiek van 20 februari 2007. ‘s Ochtens om 10:00 ben ik begonnen met meten, er kwam toen een vaal zonnetje door, al gauw werd het steeds sterker bewolkt waardoor de grafiek al snel naar nul liep.

De door Fred geschreven software heeft een paar grote voordelen boven de software die Mastervolt meelevert:

- Het is stabieler. De Mastervolt software loopt op mijn PC nog wel eens vast.
- De grafiekmogelijkheid. Als meet- en grafiekliefhebber ben ik hier helemaal weg van.
- De gemeten waarden worden opgeslagen in CSV-bestanden en zijn dus op een later tijdstip toegankelijk.
- Fred werkt aan de mogelijkheid meerdere Soladin’s 600 tegelijk uit te lezen. Dit is te zien in screenshot 2.

De software kan verkregen worden door Fred een mailtje te sturen op fred@jansen.gr.

2 thoughts on “Nieuwe uitleessoftware voor de Mastervolt Soladin 600

  1. Goedeavond,

    Ik zag op internet dat u een ander programma voor de soladin 600 heeft gemaakt.

    Graag zou ik dit willen probreren

    Mvg ter Hal

  2. Helaas heb ik dat programma niet zelf geschreven, en ik ben degene die het wel geschreven heeft uit het oog verloren. Ik gebruik momenteel Plugwise om onze zonnestroominstallaties te monitoren.