6 thoughts on “(Nederlands) Steun voor duurzaamheid uit onverwachte hoek

 1. Het wipkip-beleid van de regering is niet te rijmen met duurzaamheid, maar een van korte termijn tunnel visie. Zo hoeven energie grootverbruikers geen energiebelasting te betalen. En mogen wij op sommige snelwegen wel 135km/u rijden, want dat trok kiezers wel naar de stembus.

  Onze Majesteit geeft duidelijk aan waarom die situatie zo is. Ook als oorzaak van de financiële crisis.
  Ze begint met “Geen land kan er wél bij varen als mensen alleen zijn gericht op eigen gewin”
  En eindigt met “De aarde heeft wel genoeg voor ieders behoefte maar niet voor ieders begeerte”

  Ook mooi vind ik hoe ze alle mensen die wel duurzaam bezig zijn een hart onder de riem steekt. Ga vooral zo door.

  Het was weer een prachtige kersttoespraak. Hopelijk worden velen hierdoor geïnspireerd en gaan tot actie over. En met actie bedoel ik niet Occupy of demonstreren, maar naar jezelf kijken en beginnen met energie besparen en opwekken. Moestuintjes etc.

  Als het aan mij zou liggen krijgt Beatrix veel meer bevoegdheden om de regering af en toe op de vingers te tikken. En ook als motivator van het volk zou ze een veel grotere rol mogen spelen.

 2. “De aarde heeft wel genoeg voor ieders behoefte maar niet voor ieders begeerte”

  Dat is wel een aardige knip/plak/edit geweest van iemand van de RVD, een leuke herleiding naar de bron was dan ook leuk geweest (zo denk ik dat men op deze zin is gekomen).

  “there is enough on Earth for everybody’s need, but not enough for everybody’s greed”
  Mahatma Gandhi (Mohandas Karamchand Gandhi)
  Enfin Wiki NL zegt het ook al zie ik http://nl.wikipedia.org/wiki/Mahatma_Gandhi

 3. Oeps wel eerst lezen die rede Olav, wel een bronvermelding (bijna rood op mijn wangen)

 4. De kersttoespraak is 1 van de weinige momenten waar de koningin haar eigen invulling aan kan geven. Andere toespraken, zoals de troonrede worden geschreven en bepaald door de regering en haar beleid. De kersttoespraak bevat woorden die dichter bij de gedachten van de koningin liggen.

  Het is wel duidelijk als je de woorden leest; ze moet er toch flink de pest in hebben dat ze met de huidige regering zit opgescheept. Haar opvattingen staan haaks op het huidige beleid!

  Meer bevoegdheden voor Beatrix, klinkt goed. Ik zeg…Beatrix for President! Of eh ehm, nou ja, hopelijk is de strekking duidelijk… 😉

 5. Volgens het AD:

  Iets moeizamer is de duurzame ambitie thuis op Paleis Huis ten Bosch. De toestemming voor zonnepanelen duurt de koningin nog te lang. De koningin wil zonnepanelen op het dak van een gebouw bij de moestuin van Huis ten Bosch, en ze heeft daarbij weinig geduld met alle regels waaraan zo’n duurzaam plan moet voldoen. De vorstin had volgens verschillende betrokkenen nog wel meer panelen gewild, maar voor een rijksmonument gelden nu eenmaal strenge regels.

  http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Binnenland/article/detail/3095086/2011/12/27/Deze-boodschap-komt-recht-uit-haar-hart.dhtml

  In de papieren krant stond het nog uitgebreider; daar werd gezegd dat als ‘t aan Beatrix gelegen had, heel het paleis al onder de panelen lag… maar dat mag niet wegens rijksmonument.

 6. Ik was ook heel erg geraakt en blij dat de Koningin dit onderwerp aansneed. We hadden het natuurlijk al eerder gehoord van haar zus Irene en van zoon Willem-Alexender die volgens mij de term “consumanderen” had geintroduceerd. Maar de Koningin is Ere lid van de club van Rome (http://nl.wikipedia.org/wiki/Club_van_Rome). Zij heeft in de jaren 70 erg veel geleerd bij de eerste grote “eindigheids” bewustzijns golf. Haar zus is lid van de Club van Budapest (http://www.clubofbudapest.org/members.php). 2 belangrijke groepen met invloedrijke mensen. Ik hoop toch echt dat de verandering nu echt in gang gezet gaat worden. Alvast een gelukkig en gezond 2012 allemaal! Groet Danny