10 thoughts on “(Nederlands) Lezersvraag: PV groot of in delen kopen?

 1. Jeroen(en),

  als ik jullie entries lees zijn de voordelen ook als nadelen te noemen. Hebben jullie overwogen dat als je een half jaar eerder met een kleine installatie begint, je al gelijk begint met geld besparen, en misschien dus wel over 5 maanden de “grote” installatie bij elkaar hebt gespaard?
  Ook omdat ik zou denken dat een kleine installatie misschien al bepaalde gedragsverandering teweeg brengt. NU zal dit qua ordegroottes niet uitkomen, maar ik zie niet echt een argument om veel langer te wachten?

 2. Ik heb mijn systeem ook in delen opgebouwd en loop bij de uitbreding aan tegen het feit dat de panelen qua afmeting, vermogen en looks in de loop der tijd toch veranderen. Ik zit momenteel weer te denken aan een uitbreiding, maar met de kennis (wijsheid?) van nu zou ik er toch voor kiezen om hele dakvlakken tegelijk aan te (laten) leggen om een uniforme uitstraling te krijgen (ik heb twee dakvlakken beschikbaar)

 3. Jeroen,
  Meteen groot aanpakken als je het kunt betalen met spaargeld. De rente die je krijgt bij de bank is verwaarloosbaar met de winst PV op je dak. Ergens gelezen op een site. Reken het even na.
  Als je mee kan fietsen op de €0,70/Wp zit je helemaal gebakken. Daar kan geen spaarrekening tegen op. En aandelen zou ik niet beginnen.

  Hou er wel rekening me dat je niet meer dan 8kW mag leveren. Dan klapt de hoofdstop eruit. Met 3 fase kun je iets meer leveren als particulier.

 4. Voor de “aankopende Jeroen”. Hoe groot moet “groot” worden? Wil je je complete elektriciteitsverbruik gaan dekken door de eigen opwek via zonnepanelen? Een installatie van 2000Wp of 3000Wp scheelt al snel een kleine €2000 in aanschaf (inclusief omvormer en BTW). Een reductie in je verbruik kan dus al “geld opleveren” voordat je panelen koopt.

  Zelf ben ik nog aan het uitzoeken hoe zonnepanelen voor mij interessant kunnen zijn en wat er allemaal bij komt kijken. Ik denk wel dat ik voor 1 “groot” systeem zou gaan. Dan is het maar in 1 keer klaar, ziet het er beter uit, zijn er minder actieve componenten (omvormers) en je wekt direct op wat je nodig hebt. Het hangt natuurlijk af van het budget. Met de huidige prijzen zou voor mij een “groot” systeem redelijk betaalbaar moeten zijn….toen “solarwebsite” Jeroen zijn panelen kocht was de prijs minimaal het dubbele. Het verschil van €5000 alles inclusief of het dubbele….dat scheelt nog al.

  In 1 keer groot dus…..afhankelijk van je opwekdoelen en budget natuurlijk :).

 5. Arjen,
  Hoe groot is groot is een leuke vraag.
  Maar wat heb je nodig?
  Je pakt je jaarrekening. Daar staat op hoeveel kWh je nodig hebt. Kuupjes gas keer 8.
  In mijn geval word dat 5270kWh electriek plus 579m³ gas. Totaal dus 10.352kWh.
  Dat deel je dan weer door de kWh/kWp. Afhankelijk van de buurt waar in je woont.
  Bij mij geld 843kWh/kWp. Dus 10.532kW/843kW=12kWp.
  En als je dan ook nog opslag hebt, kun je tegen de netwerkbeheerder zeggen. Sluit maar af die handel.

 6. @Johan: Je zou gelijk kunnen hebben, het is alleen de vraag hoe de factoren uitbalanceren. Gedragsverandering zal sterk variëren van geval tot geval, met de faillissementen en fusies in de zonnestroomwereld is het maar de vraag wat prijzen gaan doen. Lastig om met enige zekerheid vooraf te voorspellen. “Niet wachten” is een argument wat ik natuurlijk helemaal onderschrijf :)

  @Frank: Hier idem. Onze installatie op het schuine dak aan de WZW-zijde is niet moeders mooiste. Een aantal identieke panelen is veel mooier. Als ik ooit opnieuw begin (verhuizing o.i.d.) dan zal ik, zeker als de installatie in het zicht ligt, gaan voor één grote installatie.

  @Wim: € 0,70 per Wp is wel erg optimistisch, ik denk dat € 2,00-2,20 per Wp realistischer is voor een complete DHZ-installatie. 8kW is rijkelijk veel voor de meeste huishoudens. Het elektriciteitsverbruik van een gemiddeld Nederlands huishouden is zo’n 4000kWh per jaar, en met een installatie van iets meer dan 4000Wp kun je dat opwekken. Dat betekent dat je bijna twee keer het gemiddeld verbruik op kunt wekken voordat de aansluiting een probleem wordt. Hier zullen echt niet veel mensen tegenaan lopen.

  @Arjen: Helemaal juist. Eerst verbruik terugbrengen, dan pas opwekken.

  @Wim: Zonnestroompanelen wekken elektriciteit op, geen gas (of warmte). Tenzij je met elektrische kachels in de weer gaat (of een peperdure warmtepomp laat installeren) is dat niet zomaar uitwisselbaar. Hoewel je rekensom op zich klopt lijkt hij me niet van toepassing.

 7. Hallo allemaal,

  Bedankt voor het meedenken!!

  Over mijn huis; ik heb geen traditioneel rechthoekig huis, maar zoals ze dat noemen een “onderscheidend” huis met aan 1 zijde een schuin lopende muur. Dus de voorkant van mijn huis is 6,1m breed, en de achterkant is 4.83m breed. De lengte van voor naar achter is 10,1m. Dus het oppervlak van het platte dak is als ik dat goed heb berekend iets meer dan 55m2. Het geheel is uit zicht, en er staat geen boom of gebouw in de buurt die ook maar enige schaduw kan werpen op ons dak. Voor een PV installatie een voordeel (veel zon), maar toch ook een nadeel want het wordt binnen dusdanig warm in de slaapkamer dat een airco onontbeerlijk is..

  Ons electra verbruik was sinds 2009 gemiddeld 6.100 kWh per jaar, maar dit heb ik in het afgelopen jaar (door mij omgedoopt tot het jaar van de besparing) teruggebracht tot nèt onder de 3.600 kWh nu. (ik verwacht eind volgende week de jaarrekening én een leuk bedrag terug). En nee, die airco heb ik niet uitgezet :-)

  Ons gas verbruik was sinds 2009 gemiddeld 1.475 m3 per jaar. Dit heb ik in het afgelopen jaar teruggebracht tot zo’n 1.330 m3 nu.

  Hoe groot moet de installatie worden? Tja, ik zat eigenlijk te denken aan de “XLarge” van MetDeZon. Die is 4180Wp. Maar intussen denk ik eigenlijk meer aan 1 stapje lager, de “Large” van 3040Wp. Dit scheelt al aanzienlijk en dan hoef ik ook niet teveel stil te staan bij energie die ik meer teruglever aan het net dan dat ik zelf gebruik. Bijkomend voordeel is dat deze financieel wat beter haalbaar is. De 3040Wp installatie heeft Volgens de website van MetDeZon een dakoppervlak nodig van 20m2, dus ondanks de schuine kant van mijn huis zal dat geen probleem opleveren verwacht ik.

  Ik wil uit kosten oogpunt eigenlijk wel “Doe het zelf” toepassen in plaats van laten installeren. Zoveel spaarcenten hebben we niet, dus het moet zuinig. Het zou betekenen dat de kosten voor de 3040Wp installatie ongeveer komen op grofweg 5.100 euro (korting inbegrepen), en dan nog wat klein materiaal. Laten we zeggen, bij elkaar een 5.250 euro.

  Ik ben er alleen nog niet helemaal uit of er een omvormer upgrade nodig is. Ik heb natuurlijk geen ervaring of kennis van omvormers, en als ik dan zie dat de standaard MDZ 3 KW inbegrepen is, maar er ook een SMA 3000 TL-20 omvormer is die dan 328 euro meer kost? En wat is het verschil tussen de MDZ 3 KW en de Mastervolt XS 3200 ? Ze zijn even duur en beiden zijn inbegrepen in de prijs, dus kwestie van kiezen welke. En tot slot is er nog een SMA 3000 HF tegen een meerprijs van 296 euro. De keuze van omvormer zal ik nog wat nader naar moeten kijken…

  Vanwege een actie (15% korting via Windvogel.nl) wil ik voor eind maart bestellen, dus ik heb nog even de mogelijkheid te sparen en te informeren.

  Ik ga in ieder geval alles in 1 keer doen, dat moet kunnen en zal inderdaad zaken minder complex maken en beter bij elkaar passend, alhoewel het hele zaakje buiten zicht zal zijn.

  Knelpunten en vragen waar ik nog mee zit blijven vooralsnog:

  – De plaats van de omvormer -> buiten of binnen (denk binnen) en of de omvormer indien buiten geplaatst (welliswaar in de schaduw van een soort van afdakje maar desalniettemin in de stralende hitte van een door de zon ‘s zomers opgewarmd dak) niet vroegtijdig defect raakt, en of hij wel uitleesbaar is zonder op het ding te kunnen kijken,
  – Het niet weten of de slimme meter die straks overal uitgerold wordt goed omgaat met zelf opgewekte en terug geleverde stroom,
  – Niet weten wat voor soort groep er nodig is in de groepenkast (B of C karakteristiek?),
  – Hoe ik op het dak ga komen en hoe ik het materiaal erop krijg (er is geen trap of dakraam, en ladders zijn niet mijn sterkste ding, plus het huis is een kleine 10m hoog),
  – Hoe een dak doorvoer voor de bekabeling eruit zou zien en of ik die zelf zou kunnen plaatsen (met in achtneming dat dan wel de garantie op mijn dak vervalt, dus of ik dat uberhaupt zou willen),
  – Of zo’n omvormer binnenshuis nog enig risico oplevert qua warmte en mogelijk brandgevaar,
  – Of ik de opgewekte stroom goed kan aflezen / monitoren zodat ik op een verloren middag kan zitten staren naar hoe ik ‘slapend’ rijk wordt :-),
  – Wat voor effect het hebben van de installatie heeft op de verzekeringspremie van mijn opstalverzekering,
  – Of het wel eronder zal vallen vanwege het platte dak en ballast systeem versus genageld zitten aan het huis,

  En vast nog wel wat meer als ik er nog wat langer over nadenk…

  Ik zou er bijna een website voor starten :-)

 8. Addendum: vandaag las ik deze review:

  “Hoewel ik erg blij ben met de aankoop, heb ik er tot op heden nog geen gebruik van kunnen maken. Na aankoop blijkt namelijk dat het plaatsen op mijn platte dak toch niet zo eenvoudig is als mij bij aankoop werd geschetst. Het blijkt namelijk dat ik in windgebied 1 woon, en dat de panelen nogal wat contragewicht nodig hebben. Zoveel dat het onduidelijk is of mijn dak onder extreme omstandigheden als storm en/of (in combinatie) met sneeuw dit gewicht wel aan kan. Ik moet nu het draagvermogen door een bouwkundige laten doorrekenen (op mijn kosten), voordat ik de panelen kan plaatsen.”

  Ik zit in windgebied 2, zou dit een nadelig gevolg kunnen hebben op ons platte dak? Heeft iemand daar ervaring mee?

 9. @Jeroen (aankopende): Ik zou het echt niet weten. Toen wij destijds onze eerste zonnestroompanelen kochten heeft onze leverancier SolarNRG me voorgerekend hoeveel ballast er nodig was. Ik kan me herinneren dat ze daar een rekentoepassing voor hadden die in acht nam waar in Nederland ik woonde, hoe hoog de installatie geplaatst werd en hoe hoog nabije gebouwen waren (en natuurlijk het formaat en gewicht van de zonnestroompanelen zelf). Wij hadden destijds een betonnen dak, dus gewicht was geen probleem.

  Ik weet niet wat voor dak je hebt, maar als het is van hout is en zeker als het wat ouder is kan ik me voorstellen dat een berekening nodig is. Een goede leverancier zal je kunnen vertellen of het nodig is. Als hij beweert dat het niet nodig is geeft hij daar natuurlijk ook schriftelijke garanties op 😉

 10. @Jeroen (aankopende):
  Je zou kunnen overwegen om met de kabel over de rand van je dak te gaan en een bescheiden kabelgootje te plaatsen naar een doorvoer in de gevel?

  De omvormers van het type MDZ zijn OEM apparaten en je moet even zien uit te vinden van welke fabrikant ze zijn en dan kijken of je wat goede informatie erover kunt vinden. Bijvoorbeeld een test gepubliceerd in het Duitse blad Photon of het internationale Photon International zijn goede en betrouwbare testen. SMA is de grootste fabrikant van zonnestroomomvormers ter wereld en levert zeer degelijke duitse kwaliteit. De TL-variant Trafo-Loos, d.w.z. er zit geen traffo tussen de panelen en het net. De HF-variant heeft een Hoog-Frequente trafo, wat meer efficiënt is, maar altijd nog minder efficiënt dan zonder trafo. Het voordeel van galvanische scheiding (met trafo) is dat je ook bepaalde speciale panelen (thin-film en back-contact) kunt aansluiten en je iets minder gevoelig zou moeten zijn voor inductie stromen door bijvoorbeeld bliksem inslag in de buurt. Mastervolt is verder prima spul voor zover ik weet, maar niet zoveel kennis van. Als het mijn systeem was zou ik zeker SMA prefereren en niet in de laatste plaats vanwege de mogelijkheid om de opbrengsten via bluetooth en met een Sunny Beam uit te lezen.

  Verder is DC bekabeling voor een 3000Wp systeem waarschijnlijk efficiënter dan AC bekabeling. Met een SMA 3000-HF mogen je panelen tot 560V DC leveren. Als de MPP-spanning van je string groter is dan 230V, dan is DC bij gelijke kabeldikte efficiënter. Als ik naar de MDZ panelen kijk van 190Wp, dan zul je uitkomen op twee strings van 8 panelen met een Vmpp van ongeveer 290V. Dan is het bekabelen met DC efficiënter bij gelijke dikte.

  Verder weet ik van de twee genoemde SMA omvormers dat ze IP65/IP54 zijn, dus in principe buiten mogen hangen, maar wel het liefste een beetje beschut, dat is natuurlijk altijd beter.

  De beste tijd om zonnepanelen te plaatsen is trouwens februari en de slechts periode is vlak voor de winter. Dit omdat je februari vlak voor de zonnige periode van het jaar zit en meteen flink kunt gaan oogsten en terugverdienen. Vlak voor de winter ga je juist een periode van marginale opbrengst tegemoet.

  Zonnepanelen zullen trouwens ook helpen om je dak koel te houden, doordat ze schaduw werpen. Maar misschien is het extra isoleren met behulp van een omkeerdak ook wel interessant als de warmte veelal door het dak naar binnen komt:
  http://nieuws.warmtecheck.nl/2010/09/23/naisolatie-met-een-omkeerdak/
  Als de warmte door de ramen komt, overweeg dan degelijke zonnewering aan de buitenkant van het raam. Of doe het allebei. Dakisolatie bespaart verwarming in de winter en koelen in de zomer, dus dat verdient dubbel zo snel terug.
  Of doe het helemaal mooi en ga voor een solar groen dak:
  http://www.optigroen.nl/pdf/SolarGroendak_04-2010.pdf